Całka nieoznaczona.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 22:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
Całka nieoznaczona.
no aż tak bardzo nie hehe, a mozesz mi pomoc z taka całka \(\displaystyle{ \int \frac{-x}{x+1}dx}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, o 10:22 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Całka nieoznaczona.
\(\displaystyle{ \int \frac{-x-1+1}{x+1}dx}\)
rozbijamy na dwie całki
\(\displaystyle{ \int \frac{-x-1}{x+1}dx + \int{\frac{1}{x+1}} dx}\)
\(\displaystyle{ - \int \frac{x+1}{x+1}dx + \int{\frac{1}{x+1}} dx}\) i bedzie ...
rozbijamy na dwie całki
\(\displaystyle{ \int \frac{-x-1}{x+1}dx + \int{\frac{1}{x+1}} dx}\)
\(\displaystyle{ - \int \frac{x+1}{x+1}dx + \int{\frac{1}{x+1}} dx}\) i bedzie ...