Witam. Mam problem z zadaniem a konkretnie, nie wiem jak wypisać te dane jak je oznaczyć, żeby odpowiednio podstawić do wzoru Bayesa.
Treść:
W mieście działają dwa przedsiębiorstwa taksówkowe: Zielone Taxi (90% taksówek w mieście) i Niebieskie Taxi (10%). Świadek nocnego wypadku zakończonego ucieczką kierowcy taksówki twierdzi, że samochód był niebieski. Eksperymenty wykazały, że świadek rozpoznaje kolor poprawnie w 75% przypadków, a myli się w 25% przypadków. Jaka jest więc szansa, że w wypadku uczestniczyła niebieska taksówka?
zad do wzoru Bayesa
-
- Użytkownik
- Posty: 7294
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 947 razy
zad do wzoru Bayesa
Aby taksówka była niebieska świadek musi być dobrze widzący i powiedzieć "niebieska"
lub daltonistą i powiedzieć-" Zielona"
Pierwszy etap drzewka : Rozpoznanie daltonizmu \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
Jeśli ma . Zdarzenu będą sprzyjać zielone taksówki ,jeśli nie -niebieskie.
lub daltonistą i powiedzieć-" Zielona"
Pierwszy etap drzewka : Rozpoznanie daltonizmu \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
Jeśli ma . Zdarzenu będą sprzyjać zielone taksówki ,jeśli nie -niebieskie.