rzut ortogonalny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
anka2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 cze 2010, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

rzut ortogonalny

Post autor: anka2010 »

W przestrzeni \(\displaystyle{ M _{2}(R)}\) z iloczynem skalarnym danym wzorem\(\displaystyle{ <A,B>=tr(A ^{T}B)}\) znaleźć rzut ortogonalny wektora x=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\2&1\end{array}\right]}\) na podprzestrzeń \(\displaystyle{ W=lin \{{\left[\begin{array}{cc}2&0\\0&0\end{array}\right], \left[\begin{array}{cc}0&0\\0&-2\end{array}\right], \left[\begin{array}{cc}0&1\\-1&0\end{array}\right], \left[\begin{array}{cc}1&2\\-2&-1\end{array}\right]\}}\)
ODPOWIEDZ