dany jest zbior A- zbior parzystych liczb dodatnich B- zbior dodatnich liczb podzielnych przez 4 C- zbior dodatnich liczb ktore przy dzieleniu przez 4 daja reszte 2. wyznacz \(\displaystyle{ A \cap B, \ B \cup C, \ A \backslash C}\)
bardzo prosze o pomoc ;(
liczby rzeczywiste zbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 10:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brudzowice
- Podziękował: 44 razy
liczby rzeczywiste zbiory
Ostatnio zmieniony 22 cze 2010, o 17:55 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zamykaj całe wyrażenie pomiędzy klamrami[latex]....[/latex] . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Zamykaj całe wyrażenie pomiędzy klamrami
-
- Gość Specjalny
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
liczby rzeczywiste zbiory
A=2k dla k>0
B=4n dla n>0
C=4l+2 dla l>0
\(\displaystyle{ A \cap B=B}\)
\(\displaystyle{ B \cup C=A}\)
\(\displaystyle{ A \backslash C=B}\)
Sprawdź dlaczego i sp[róbuj to sobie wyobrazić
B=4n dla n>0
C=4l+2 dla l>0
\(\displaystyle{ A \cap B=B}\)
\(\displaystyle{ B \cup C=A}\)
\(\displaystyle{ A \backslash C=B}\)
Sprawdź dlaczego i sp[róbuj to sobie wyobrazić
-
- Użytkownik
- Posty: 7294
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 947 razy
liczby rzeczywiste zbiory
A=\(\displaystyle{ \{n \in \mathbb{N};n=2k\}}\)
B=\(\displaystyle{ \{n \in \mathbb{N};n=4k i k \in \mathbb{N}\}}\)
C=\(\displaystyle{ \{n \in \mathbb{N};n=4k+2\}}\)
Co A={a;b} oznacza,że A jest zbiorem takich elementów a takich,że zachodzi b.
Zauważ,że
\(\displaystyle{ B \cup C=A}\),bo każda liczba parzysta jest albo podzielna przez 4,albo podzielna przez 4 z resztą 2 -innej możliwości nie ma.To oznacza ,że
\(\displaystyle{ A \cap B=B}\) B jest składnikiem sumy dającej A,więc się zawiera w tej sumie,więc część wspólna równa jest mniejszemu ze zbiorów.
\(\displaystyle{ A\C=B}\) z pierwszego spostrzeżenia.
B=\(\displaystyle{ \{n \in \mathbb{N};n=4k i k \in \mathbb{N}\}}\)
C=\(\displaystyle{ \{n \in \mathbb{N};n=4k+2\}}\)
Co A={a;b} oznacza,że A jest zbiorem takich elementów a takich,że zachodzi b.
Zauważ,że
\(\displaystyle{ B \cup C=A}\),bo każda liczba parzysta jest albo podzielna przez 4,albo podzielna przez 4 z resztą 2 -innej możliwości nie ma.To oznacza ,że
\(\displaystyle{ A \cap B=B}\) B jest składnikiem sumy dającej A,więc się zawiera w tej sumie,więc część wspólna równa jest mniejszemu ze zbiorów.
\(\displaystyle{ A\C=B}\) z pierwszego spostrzeżenia.