Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
Podaj największą i najmniejszą wartość funkcji \(\displaystyle{ sin^2(x) + cos(x)}\) w przedziale \(\displaystyle{ [0, frac{ pi }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
zamień sobie \(\displaystyle{ \sin ^{2} x=1-\cos ^{2} x}\) i zrobi Ci się wtedy wielomian stopnia drugiego. Wystarczy teraz tylko znaleźć jego min i max (będą istnieć oba bo przedział jest ograniczony.
Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
Robilem kilkoma sposobami i i tak mi różne te wyniki wychodzą. Mogę poprosić o pełniejsze rozwiązanie?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
Mnie zainteresowało te kilka sposobów Możesz je przedstawić?
Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
Mam je gdzies na kartkach w szulfadzie. Ale wychodzilo mi caly czas ze max = min = 1. W ktoryms momencie jak szukalem kandydatow na max,min to wychodzilo mi np. sinx= wartosc ujemna, co oznaczaloby ze nie nalezy do przedzialu z pierwszej cwiartki. Czy naprawde nie moze nikt pokazac mi jak to powinno byc poprawnie rozwiazane?
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
\(\displaystyle{ f(x)=1 - cos^2(x) + cos(x) = -cos^2(x) + cos(x) + 1\\
cos(x) = t\\
g(t) = -t^2 + t + 1\\
p = \frac{-1}{-2} = \frac{1}{2} \\
g( \frac{1}{2} ) = - \frac{1}{4} + \frac{1}{2} +1 = 1\frac{1}{4} \\
f( \frac{\pi}{6} ) = 1 \frac{1}{4} \\
f(0) = -1 + 1 + 1 = 1\\
f( \frac{\pi}{2}) = -0 + 0 + 1 = 1}\)
Za wszelkie głupoty z góry przepraszam :)
cos(x) = t\\
g(t) = -t^2 + t + 1\\
p = \frac{-1}{-2} = \frac{1}{2} \\
g( \frac{1}{2} ) = - \frac{1}{4} + \frac{1}{2} +1 = 1\frac{1}{4} \\
f( \frac{\pi}{6} ) = 1 \frac{1}{4} \\
f(0) = -1 + 1 + 1 = 1\\
f( \frac{\pi}{2}) = -0 + 0 + 1 = 1}\)
Za wszelkie głupoty z góry przepraszam :)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
Największa i najmniejsza wartość funkcji sin^2(x) + cos(x)
Przepraszam za OT ale dawno żadne tłumaczenie mnie tak nie rozśmieszyłofryzbi pisze:Mam je gdzies na kartkach w szulfadzie.
Aż ciśnie się na usta: A Telimena miała plan Peterburku w biurku