Grupa turystów
- corleone
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 9 gru 2009, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 16 razy
Grupa turystów
Droga z A do B ma 8 km długości i biegnie najpierw pod górę, potem po równinie, a następnie w dół. Na przebycie tej drogi w obie strony grupa turystów potrzebowała łącznie 5 godzin. Idąc pod górę grupa pokonywała średnio 2 km w ciągu godziny, idąc w dół - 5 km w ciągu godziny, a idąc po równinie - 4 km w ciągu godziny. Ile kilometrów tej drogi biegnie po równinie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Grupa turystów
No to tak :
\(\displaystyle{ x; y ; z}\) - droga w tamtą (pod górę, równa; w dół)
\(\displaystyle{ t_1; t_2; .... t_6}\) - czasy marszu (dla poszczególnych dróg, tam a potem z powrotem)
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 4\cdot t_2=y=4\cdot t_5}\) (bo po równym)
\(\displaystyle{ 2\cdot t_1=x=5\cdot t_6}\) (z porównania dróg)
\(\displaystyle{ 5\cdot t_3=z=2\cdot t_4}\) (.....................)
I dalej :
\(\displaystyle{ 2t_1+4t_2+5t_3+2t_4+4t_5+5t_6=16}\) (droga w obie strony)
\(\displaystyle{ t_1+t_2+.........+t_6=5}\) (całkowity czas)
Ze wszystkiego wyznaczyć (tak zrobiłem) \(\displaystyle{ t_2=0,75(h)}\)
\(\displaystyle{ x; y ; z}\) - droga w tamtą (pod górę, równa; w dół)
\(\displaystyle{ t_1; t_2; .... t_6}\) - czasy marszu (dla poszczególnych dróg, tam a potem z powrotem)
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 4\cdot t_2=y=4\cdot t_5}\) (bo po równym)
\(\displaystyle{ 2\cdot t_1=x=5\cdot t_6}\) (z porównania dróg)
\(\displaystyle{ 5\cdot t_3=z=2\cdot t_4}\) (.....................)
I dalej :
\(\displaystyle{ 2t_1+4t_2+5t_3+2t_4+4t_5+5t_6=16}\) (droga w obie strony)
\(\displaystyle{ t_1+t_2+.........+t_6=5}\) (całkowity czas)
Ze wszystkiego wyznaczyć (tak zrobiłem) \(\displaystyle{ t_2=0,75(h)}\)