\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ x^{2} }{5x ^{2} +12}}\)
prosta calka ale sie zablokowalem, czy ktos moglby mi to na piechote wytlumaczyc?
problem z podstawieniem
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1380 razy
problem z podstawieniem
\(\displaystyle{ \int \frac{ x^{2} }{5x ^{2} +12}dx=\frac{1}{5}\int\frac{ 5x^{2}+ 12 -12}{5x ^{2} +12}dx=\frac{1}{5}\int \left(1-\frac{12}{5x^2+12}\right)dx}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1380 razy
problem z podstawieniem
Nie zrozumiałam za bardzo tego bajeru z wyciąganiem jedynki przed całkę
Całka z 1 to nie problem.
Natomiast w ułamku albo wyłączasz z mianownika 5 i korzystasz z gotowego wzoru albo wyłączasz 12 i robisz podstawienie \(\displaystyle{ x\sqrt{\frac{5}{12}}=t}\).
Pozdrawiam.
Całka z 1 to nie problem.
Natomiast w ułamku albo wyłączasz z mianownika 5 i korzystasz z gotowego wzoru albo wyłączasz 12 i robisz podstawienie \(\displaystyle{ x\sqrt{\frac{5}{12}}=t}\).
Pozdrawiam.