Bilans cieplny
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 cze 2010, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 1 raz
Bilans cieplny
Witam.
Mam problem z 3 zadaniami.I w żaden sposób nie mogę ich rozwiązać.
Zad.1
Go garnka zawiarającego 1l wody o temp.20 stopni C wlano szklankę 250 g wrzątku o temp.100 stopni C i szybko wymieszano.Temperatura wody w garnku podniosła się do:
A.30 stopni
B.36 stopni
C.40 stopni
D.45 stopni
E.60 stopni
(Rozwiązywałam te zadanie i za kazdym razem wychodziła mi kosmiczna liczba nie pasująca do odpowiedzi)
Zad.2
Masę 1kg pary wodnej o temperaturze 100 stopni C oraz pewną ilość wody o temperaturze 0 stopni C zamknięto w zbiorniku.Jeżeli końcowa temperatura w zbiorniku wyniosła 80 stopni C to początkowa ilość wody była równa około:
A1 kg
B3kg
C5kg
D7kg
E9kg
(tutaj wychodziło mi zbyt mało)
Zad.3
Ile kilogramów lodu o temperaturze 0 stopni C można stopić ciepłem uzyskanym z 1 kg pary o temperaturze 100 stopni C w wyniku jej skroplenia i ochłodzenia otrzymanej wody do temperatury 0 stopni C?
A.2
B.4
C.6
D.8
E.10
Nie chodzi mi o rozwiązanie tych zadań tylko o same podanie wzoru a reszte już wylicze;)
Mam problem z 3 zadaniami.I w żaden sposób nie mogę ich rozwiązać.
Zad.1
Go garnka zawiarającego 1l wody o temp.20 stopni C wlano szklankę 250 g wrzątku o temp.100 stopni C i szybko wymieszano.Temperatura wody w garnku podniosła się do:
A.30 stopni
B.36 stopni
C.40 stopni
D.45 stopni
E.60 stopni
(Rozwiązywałam te zadanie i za kazdym razem wychodziła mi kosmiczna liczba nie pasująca do odpowiedzi)
Zad.2
Masę 1kg pary wodnej o temperaturze 100 stopni C oraz pewną ilość wody o temperaturze 0 stopni C zamknięto w zbiorniku.Jeżeli końcowa temperatura w zbiorniku wyniosła 80 stopni C to początkowa ilość wody była równa około:
A1 kg
B3kg
C5kg
D7kg
E9kg
(tutaj wychodziło mi zbyt mało)
Zad.3
Ile kilogramów lodu o temperaturze 0 stopni C można stopić ciepłem uzyskanym z 1 kg pary o temperaturze 100 stopni C w wyniku jej skroplenia i ochłodzenia otrzymanej wody do temperatury 0 stopni C?
A.2
B.4
C.6
D.8
E.10
Nie chodzi mi o rozwiązanie tych zadań tylko o same podanie wzoru a reszte już wylicze;)
- cosinus90
- Korepetytor
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Bilans cieplny
\(\displaystyle{ m_{1} c_{1}}\) \(\displaystyle{ \Delta}\)T\(\displaystyle{ _{1}}\) = \(\displaystyle{ m_{2} c_{2}}\) \(\displaystyle{ \Delta}\)T\(\displaystyle{ _{2}}\), gdzie m oznacza masę substancji, c jej ciepło właściwe, natomiast \(\displaystyle{ \Delta}\)T zmianę jej temperatury. Jest to zasada bilansu cieplnego, łatwo się liczy może wrzuć swoje obliczenia to zobaczymy gdzie jest błąd:)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 cze 2010, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 1 raz
Bilans cieplny
No własnie tak obliczałam i to to ja wiem.
Zad.1
m _{1} *cw(t _{k} -t _{1} )=m _{2} *cw(t _{k} -t _{2} )
i potem mnożenie każdego wyrazu aby obliczyc t _{k}
m1*tk - m2tk=m2t2-cwt2+m1t1+cwt1
1*tk - 0,25tk=0,25*100 -4200*100 + 1*20 + 4200*20
0,75tk=-335955
tk=447940
Zad.2
m2*cw(tk-t2)=m1*cw(tk-t1) + m1*R
m2=m1*cw(tk-t1) + m*R frac{}{} cw(tk- t1)
m2 approx 0,25
Zad.3
m1*L +m1*cw(tk-t1)=m2*R + m2+cw+(tk-t2)
335000m1+4200m1=2260-420000
m1 approx 1,23
Zad.1
m _{1} *cw(t _{k} -t _{1} )=m _{2} *cw(t _{k} -t _{2} )
i potem mnożenie każdego wyrazu aby obliczyc t _{k}
m1*tk - m2tk=m2t2-cwt2+m1t1+cwt1
1*tk - 0,25tk=0,25*100 -4200*100 + 1*20 + 4200*20
0,75tk=-335955
tk=447940
Zad.2
m2*cw(tk-t2)=m1*cw(tk-t1) + m1*R
m2=m1*cw(tk-t1) + m*R frac{}{} cw(tk- t1)
m2 approx 0,25
Zad.3
m1*L +m1*cw(tk-t1)=m2*R + m2+cw+(tk-t2)
335000m1+4200m1=2260-420000
m1 approx 1,23
- cosinus90
- Korepetytor
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Bilans cieplny
Popraw LaTeX'a bo nic nie widzę w tych hieroglifach
ale już mogę dostrzec pierwszy błąd - w zadaniu nr 1 skróć od razu ciepła właściwe, przecież obie substancje to woda 


-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 cze 2010, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 1 raz
Bilans cieplny
Zad.1
m1 *cw(tk -t1)=m2 *cw(tk -t 2 )
i potem mnożenie każdego wyrazu aby obliczyc t _{k}
m1*tk - m2tk=m2t2-cwt2+m1t1+cwt1
1*tk - 0,25tk=0,25*100 -4200*100 + 1*20 + 4200*20
0,75tk=-335955
tk=447940
Zad.2
m2*cw(tk-t2)=m1*cw(tk-t1) + m1*R
m2=m1*cw(tk-t1) + m*R cw(tk- t1)
m2=(w przybliżeniu) 0,25
Zad.3
m1*L +m1*cw(tk-t1)=m2*R + m2+cw+(tk-t2)
335000m1+4200m1=2260-420000
m1=(w przybliżeniu)1,23
-- 20 cze 2010, o 16:45 --
Właśnie sprawdziłam pierwsze zadanie i jest ok;)
Nie domyśliłabym się:)-- 20 cze 2010, o 18:14 --Ale prosiłabym o jeszcze jakąś wskazówkę do pozostałych zadań
m1 *cw(tk -t1)=m2 *cw(tk -t 2 )
i potem mnożenie każdego wyrazu aby obliczyc t _{k}
m1*tk - m2tk=m2t2-cwt2+m1t1+cwt1
1*tk - 0,25tk=0,25*100 -4200*100 + 1*20 + 4200*20
0,75tk=-335955
tk=447940
Zad.2
m2*cw(tk-t2)=m1*cw(tk-t1) + m1*R
m2=m1*cw(tk-t1) + m*R cw(tk- t1)
m2=(w przybliżeniu) 0,25
Zad.3
m1*L +m1*cw(tk-t1)=m2*R + m2+cw+(tk-t2)
335000m1+4200m1=2260-420000
m1=(w przybliżeniu)1,23
-- 20 cze 2010, o 16:45 --
Właśnie sprawdziłam pierwsze zadanie i jest ok;)
Nie domyśliłabym się:)-- 20 cze 2010, o 18:14 --Ale prosiłabym o jeszcze jakąś wskazówkę do pozostałych zadań