Ile liczb dzieli się...
- Amundsen
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 30 maja 2010, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile liczb dzieli się...
Zadanie brzmi:
Ile liczb całkowitych ze zbioru {1,2,3,...1000} dzieli się przez siedem lub trzynaście?
Proszę o pomoc...
Nie wiem jak się do tego zabrać.
Ile liczb całkowitych ze zbioru {1,2,3,...1000} dzieli się przez siedem lub trzynaście?
Proszę o pomoc...
Nie wiem jak się do tego zabrać.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Ile liczb dzieli się...
ile liczb podzielnych przez 7 jest w 100 pierwszych liczbach ( co SIÓDMA liczba ze zbioru liczb 1000 jest taka, jakiej poszukujesz)
tak samo jak w 1000 --> co 13 liczba jest podzielna przez 13-- 19 czerwca 2010, 18:23 --7,14,21, 28, 35,42,49,56,63,70 , 77, 84, 91, 98
105 ... 196
203... 294
301... 392
...
tak samo jak w 1000 --> co 13 liczba jest podzielna przez 13-- 19 czerwca 2010, 18:23 --7,14,21, 28, 35,42,49,56,63,70 , 77, 84, 91, 98
105 ... 196
203... 294
301... 392
...
- Amundsen
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 30 maja 2010, o 12:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile liczb dzieli się...
Czy to znaczy że po prostu mam:
\(\displaystyle{ 7k=1000}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{1000}{7}=142}\)
czyli liczb podzielnych przez 7 w tym zbiorze mam 142?
No i analogicznie z tą 13?
Potem tylko zsumować wyniki...
\(\displaystyle{ 7k=1000}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{1000}{7}=142}\)
czyli liczb podzielnych przez 7 w tym zbiorze mam 142?
No i analogicznie z tą 13?
Potem tylko zsumować wyniki...
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Ile liczb dzieli się...
trzeba pamietac ze moze byc "plus" "minus" jedna liczbaAmundsen pisze:Czy to znaczy że po prostu mam:
\(\displaystyle{ 7k=1000}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{1000}{7}=142}\)
wypisalem Tobie schemat wystarczy policzyc ile bedzie w kazdej setce liczb podzielnych