Całka krzywoliniowa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
pluto
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Całka krzywoliniowa

Post autor: pluto »

Hej!
Potrzebuję pomocy z rozwiązaniem takiego zadania: Oblicz całkę:
\(\displaystyle{ \int_{K}^{} \frac{2x(1-e^{y})}{ (1+x^{2})^{2} }dx+e^{y}(y^{2}+ \frac{1}{x^{2}+1})dy}\), gdzie K jest krzywą o parametryzacji:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=\arctan \frac{t}{\pi} \\
y=t^{3}-4t^{2} \\
t \in [0;4] \end{cases}}\)

Istnieje jakiś przyjemny, chytry sposób na rozwiązanie tego? Bo samo rozpisanie tego wszystkiego zajmuje dość sporo, uproszczeń nie widać, a co dopiero to wycałkować
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik

Całka krzywoliniowa

Post autor: BettyBoo »

Wskazówka: zauważ, że funkcja podcałkowa jest różniczką zupełną pewnej funkcji dwóch zmiennych.

Pozdrawiam.
pluto
Użytkownik
Użytkownik

Całka krzywoliniowa

BettyBoo, dzięki za odpowiedź, ale yyy mogłabyś jakoś szerzej?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik

Całka krzywoliniowa

Najpierw odpowiedz - wiesz jak sprawdzić czy wyrażenie jest różniczką zupełną i jak się znajduje funkcję, jeśli masz daną jej różniczkę zupełną? Podpowiem, że wykorzystuje się to do rozwiązywania równań różniczkowych zupełnych.

Jeśli w ogóle nie wiesz o czym mówię, to moje wyjaśnienia nic Ci nie dadzą i musisz obliczyć tą całkę inaczej. Jeśli wiesz, o czym mówię, to znajdź najpierw tą funkcję, to Ci powiem, co z tym dalej trzeba zrobić.

Pozdrawiam.
pluto
Użytkownik
Użytkownik

Całka krzywoliniowa

Generalnie to sytuacja wygląda tak, że to jest zadanie z egzaminu sprzed kilku lat. Równań różniczkowych nie miałem do tej pory, więc pewnie takich całek też nie będzie, skoro nie ma innego prostego sposobu, no bo bez przesady Dzięki za pomoc!
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik

Całka krzywoliniowa

Znalezienie funkcji jeśli jest dana jej różniczka zupełna nie wymaga znajomości równań różniczkowych (podałam to tylko jako przykład zastosowania tej procedury), tylko znajomości pojęcia różniczki zupełnej - a to raczej powinieneś znać. Ale jak tam sobie chcesz

Pozdrawiam.
pluto
Użytkownik
Użytkownik

Całka krzywoliniowa

No niestety, tej wiedzy jeszcze nie posiadłem. Za to mam pomysł - może przez sprawdzenie potencjalności by poszło gładko?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik

Całka krzywoliniowa

Aaach, teoria pola? No to właśnie chodzi o sprawdzenie, czy pole jest potencjalne (zachowawcze) i o znalezienie potencjału. Wtedy ta całka to różnica wartości potencjału na końcach krzywej.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ