przebieg zmiennosci
przebieg zmiennosci
Jest R. Liczysz granice w \(\displaystyle{ \pm \infty}\) i dostaniesz asymptoty poziome
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
przebieg zmiennosci
no 0, ale chodzi mi czy przy liczeniu granicy:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } arcsin \left( \frac{2x}{x^2+1} \right)=arcsin \left( \frac{ \infty }{ \infty } \right)= ..}\)
jak to rozgryźć ? moge sobie sam argument arcsin policzyć z dHospitala? czy ja...
bo nie pamietam tego.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } arcsin \left( \frac{2x}{x^2+1} \right)=arcsin \left( \frac{ \infty }{ \infty } \right)= ..}\)
jak to rozgryźć ? moge sobie sam argument arcsin policzyć z dHospitala? czy ja...
bo nie pamietam tego.
przebieg zmiennosci
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } arcsin \left( \frac{2x}{x^2+1} \right)=\lim_{ x\to \infty } arcsin \left( \frac{2}{x+\frac{1}{x}} \right)}\)