[Planimetria] Sześciokąt o bokach równoległych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
[Planimetria] Sześciokąt o bokach równoległych
Dany jest sześciokąt, którego przeciwległe boki są do siebie równoległe. Dowieść, że proste łączące środki przeciwległych boków przecinają się w jednym punkcie.
- tkrass
- Gość Specjalny
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
[Planimetria] Sześciokąt o bokach równoległych
Ja bym sobie rozważył środek symetrii tego sześciokąta. To znaczy pomyślał sobie czy on istnieje, a jeżeli by się przypadkiem okazało, że tak, to gdzie leży i jaki to ma związek z tymi prostymi.
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
[Planimetria] Sześciokąt o bokach równoległych
Nie... On nie musi mieć środka symetrii, choćby ze względu na to, że te przeciwległe boki nie muszą być równej długości. Trzeba chyba zacząć od czegoś innego.
- XMaS11
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 47 razy
[Planimetria] Sześciokąt o bokach równoległych
Można to zrobić z tw. Cevy :
Oznaczmy jakoś wierzchołki tego sześciokąta, powiedzmy \(\displaystyle{ A B C D E F}\). Niech \(\displaystyle{ A_1,...F_1}\) oznaczają środki odcinków \(\displaystyle{ AB,...FA}\) odpowiednio.Najpierw takie proste spostrzeżenie: czworokąt \(\displaystyle{ ABDE}\) to trapez, o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ DE}\). Zatem odcinki \(\displaystyle{ AD,BE,A_1D_1}\), przecinają się w jedynym punkcie, powiedzmy \(\displaystyle{ X}\). Analogiczne punkty dla odcinków \(\displaystyle{ B_1E_1}\) i \(\displaystyle{ C_1F_1}\) nazwijmy \(\displaystyle{ Y,Z}\) odpowiednio. Teraz chcemy zastosować trygonometrycznego Ceve dla trójkąta \(\displaystyle{ XYZ}\) (kiedy \(\displaystyle{ AD,BE,CF}\) przecinają się w jednym punkcie, to po naszym spostrzeżeniu teza jest oczywista). W trójkącie \(\displaystyle{ AXB}\) odcinek \(\displaystyle{ XA_1}\) jest środkową. Oznacza to, że iloraz sinusów kątów \(\displaystyle{ AXA_1}\) i \(\displaystyle{ BXA_1}\) jest równy stosunkowi boków : \(\displaystyle{ \frac{BX}{AX}}\). Z kolei \(\displaystyle{ \frac{BX}{AX} = \frac{BE}{AD}}\). Wyliczając podobne stosunki sinusów dla kątow przy odcinkach \(\displaystyle{ YE_1}\) i \(\displaystyle{ ZC_1}\) dostajemy z trygonometrycznego Cevy, że przecinają się one w jednym punkcie (konkretnie dostajemy do pokazania, że \(\displaystyle{ \frac{AD}{BE} \cdot \frac{BE}{CF} \cdot \frac{CF}{AD} =1}\), co nie przedstawia większych trudności) , więc odcinki \(\displaystyle{ A_1D_1}\), \(\displaystyle{ B_1E_1}\) i \(\displaystyle{ C_1F_1}\) również, co chcieliśmy dowieść.
Oznaczmy jakoś wierzchołki tego sześciokąta, powiedzmy \(\displaystyle{ A B C D E F}\). Niech \(\displaystyle{ A_1,...F_1}\) oznaczają środki odcinków \(\displaystyle{ AB,...FA}\) odpowiednio.Najpierw takie proste spostrzeżenie: czworokąt \(\displaystyle{ ABDE}\) to trapez, o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ DE}\). Zatem odcinki \(\displaystyle{ AD,BE,A_1D_1}\), przecinają się w jedynym punkcie, powiedzmy \(\displaystyle{ X}\). Analogiczne punkty dla odcinków \(\displaystyle{ B_1E_1}\) i \(\displaystyle{ C_1F_1}\) nazwijmy \(\displaystyle{ Y,Z}\) odpowiednio. Teraz chcemy zastosować trygonometrycznego Ceve dla trójkąta \(\displaystyle{ XYZ}\) (kiedy \(\displaystyle{ AD,BE,CF}\) przecinają się w jednym punkcie, to po naszym spostrzeżeniu teza jest oczywista). W trójkącie \(\displaystyle{ AXB}\) odcinek \(\displaystyle{ XA_1}\) jest środkową. Oznacza to, że iloraz sinusów kątów \(\displaystyle{ AXA_1}\) i \(\displaystyle{ BXA_1}\) jest równy stosunkowi boków : \(\displaystyle{ \frac{BX}{AX}}\). Z kolei \(\displaystyle{ \frac{BX}{AX} = \frac{BE}{AD}}\). Wyliczając podobne stosunki sinusów dla kątow przy odcinkach \(\displaystyle{ YE_1}\) i \(\displaystyle{ ZC_1}\) dostajemy z trygonometrycznego Cevy, że przecinają się one w jednym punkcie (konkretnie dostajemy do pokazania, że \(\displaystyle{ \frac{AD}{BE} \cdot \frac{BE}{CF} \cdot \frac{CF}{AD} =1}\), co nie przedstawia większych trudności) , więc odcinki \(\displaystyle{ A_1D_1}\), \(\displaystyle{ B_1E_1}\) i \(\displaystyle{ C_1F_1}\) również, co chcieliśmy dowieść.
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
[Planimetria] Sześciokąt o bokach równoległych
Ha! Faktycznie działa
Sam próbowałem to zrobić podobnym sposobem. Chciałem zastosować twierdzenie Cevy do tego samego trójkąta, niestety nie znałem jego trygonometrycznej wersji.
Dzięki.
Sam próbowałem to zrobić podobnym sposobem. Chciałem zastosować twierdzenie Cevy do tego samego trójkąta, niestety nie znałem jego trygonometrycznej wersji.
Dzięki.