Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
silvaran
- Użytkownik

- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Post
autor: silvaran » 18 cze 2010, o 17:22
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\sqrt[3]{n^{3}+n^{2}}-n }{ \sqrt[3]{n}}}\)
Z czego skorzystać? Jakieś wskazówki poproszę
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 18 cze 2010, o 17:24
Wzor skroconego mnozenia najpierw (domnazamy tak aby skorzystac) a pozniej porownawcze. Problem to? Pani Karpinska czy Pani Dembinska? ;]
-
silvaran
- Użytkownik

- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Post
autor: silvaran » 18 cze 2010, o 17:29
Pani Karpińska, ale skąd wiedziałeś?
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 18 cze 2010, o 17:30
Domysl sie ;] Zadanie juz wie jak zrobic?
-
silvaran
- Użytkownik

- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Post
autor: silvaran » 18 cze 2010, o 17:31
Rozpykane, dzięki