rownanie rozniczkowe
rownanie rozniczkowe
Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu równania różniczkowego:
\(\displaystyle{ \frac{dx}{dy}+ \frac{2x}{1- x^{2} }*y= \frac{6x}{1- x^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{dx}{dy}+ \frac{2x}{1- x^{2} }*y= \frac{6x}{1- x^{2} }}\)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2010, o 23:08 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1380 razy
rownanie rozniczkowe
\(\displaystyle{ \Rightarrow \ \frac{dx}{dy}= \frac{2x}{1- x^{2} }(3-y)}\)
i masz równanie o zmiennych rozdzielonych.
Pozdrawiam.
i masz równanie o zmiennych rozdzielonych.
Pozdrawiam.
- cosinus90
- Korepetytor
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
rownanie rozniczkowe
Kontynuując wypowiedź powyżej, należy teraz rozdzielić zmienne i otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{dx \cdot (1-x^{2}) }{2x} = (3-y)dy}\)
Należy obustronnie scałkować to równanie i wyznaczyć x
\(\displaystyle{ \frac{dx \cdot (1-x^{2}) }{2x} = (3-y)dy}\)
Należy obustronnie scałkować to równanie i wyznaczyć x
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
- cosinus90
- Korepetytor
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
rownanie rozniczkowe
1.Tak, wybacz nieścisłość.
2.Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ \frac{dx}{dy}}\) oznacza, że szukamy funkcji x(y) a nie odwrotnie.
2.Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ \frac{dx}{dy}}\) oznacza, że szukamy funkcji x(y) a nie odwrotnie.