\(\displaystyle{ \int_{ \frac{ -\pi }{2} }^{ \frac{ \pi }{2} } x^{2}sinxdx}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{xsinx}{ cos^{3}x }dx}\)
Miałbym prośbe o pomoc, bądź rozwiązanie tych całek... kiedyś miałem nieoznaczone coś staram się zrobić ale kompletnie się sypie... a co do oznaczonej dostałem kserówke i rób sobie sam, nawet nie wiem od czego zacząć...
Dziękuje z góry
Całka oznaczona i nieoznaczona
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
Całka oznaczona i nieoznaczona
Zacznij od całkowania przez części
albo od pochodnej iloczynu co na jedno wyjdzie
albo od pochodnej iloczynu co na jedno wyjdzie
Całka oznaczona i nieoznaczona
te podpowiedzi tyczą się oznaczonej czy nieoznaczonej?
Przy całce oznaczonej wyczytałem że najpierw trzeba policzyć całke nieoznaczoną?
wyszło mi \(\displaystyle{ -x ^{2}cosx+2xsinx+2cosx+C}\)
Przy całce oznaczonej wyczytałem że najpierw trzeba policzyć całke nieoznaczoną?
wyszło mi \(\displaystyle{ -x ^{2}cosx+2xsinx+2cosx+C}\)