Pole trójkąta prostokątnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Pole trójkąta prostokątnego.
Witam. Mam takie równanie z niewiadomymi i nie wiem jak je zrobić. Oto i one:
\(\displaystyle{ 12z=\sqrt{7^{2}+z^{2}}*\sqrt{5^{2}+z^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 12z=\sqrt{7^{2}+z^{2}}*\sqrt{5^{2}+z^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1455
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Pole trójkąta prostokątnego.
Przy czym musi być założenie: z>0.
Potem wyjdzie ci równanie dwukwadratowe. Podstaw \(\displaystyle{ t=z^2}\), t>0 i znajdź t. Potem wróć do z.
Potem wyjdzie ci równanie dwukwadratowe. Podstaw \(\displaystyle{ t=z^2}\), t>0 i znajdź t. Potem wróć do z.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Pole trójkąta prostokątnego.
\(\displaystyle{ 12z=\sqrt{7^{2}+z^{2}}*\sqrt{5^{2}+z^{2}}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}+z^{2}*5^{2}+z^{2}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}+z^{2}*5^{2}+z^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Pole trójkąta prostokątnego.
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=(7^{2}+z^{2})(5^{2}+z^{2})}\)
\(\displaystyle{ z^4 - 70z^2 + 1225=0}\)
\(\displaystyle{ (z^2 - 35)^2=0}\)
\(\displaystyle{ z^4 - 70z^2 + 1225=0}\)
\(\displaystyle{ (z^2 - 35)^2=0}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2010, o 17:59 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Pole trójkąta prostokątnego.
\(\displaystyle{ 12z=\sqrt{7^{2}+z^{2}}*\sqrt{5^{2}+z^{2}}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}+z^{2}*5^{2}+z^{2}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}*5^{2}+7^{2}*z^{2}+5^{2}*z^{2}+z^{2}*z^{2}}\)-- 17 cze 2010, o 16:59 --i co z tym fantem?
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}+z^{2}*5^{2}+z^{2}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}*5^{2}+7^{2}*z^{2}+5^{2}*z^{2}+z^{2}*z^{2}}\)-- 17 cze 2010, o 16:59 --i co z tym fantem?
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Pole trójkąta prostokątnego.
\(\displaystyle{ 12z=\sqrt{7^{2}+z^{2}}*\sqrt{5^{2}+z^{2}}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}+z^{2}*5^{2}+z^{2}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}*5^{2}+7^{2}*z^{2}+5^{2}*z^{2}+z^{2}*z^{2}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=35^{2}+7z^{2}+5z^{2}+z^{4}}\)
-- 17 cze 2010, o 17:01 --
aha sorka-- 17 cze 2010, o 17:03 --czyli wyjdzie \(\displaystyle{ \sqrt{35}}\) ?
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}+z^{2}*5^{2}+z^{2}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=7^{2}*5^{2}+7^{2}*z^{2}+5^{2}*z^{2}+z^{2}*z^{2}}\)
\(\displaystyle{ (12z)^{2}=35^{2}+7z^{2}+5z^{2}+z^{4}}\)
-- 17 cze 2010, o 17:01 --
aha sorka-- 17 cze 2010, o 17:03 --czyli wyjdzie \(\displaystyle{ \sqrt{35}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy