całka podwójna po prostokącie
całka podwójna po prostokącie
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} xsinxy dxdy P[ 0,1 ] x [ \pi ,2 \pi ]
\int_{0}^{1} dx \int_{ \pi }^{2 \pi }xsinxy dy
\int_{ \pi }^{2 \pi } xsinxy dy = - xcosx \pi + xcosx2 \pi
\int_{0}^{1}xcosx2 \pi - xcosx \pi dx}\)
Prosiłbym o sprawdzenie do tego miejsca i sugestie co dalej. Rozbić na dwa i przez części?
\int_{0}^{1} dx \int_{ \pi }^{2 \pi }xsinxy dy
\int_{ \pi }^{2 \pi } xsinxy dy = - xcosx \pi + xcosx2 \pi
\int_{0}^{1}xcosx2 \pi - xcosx \pi dx}\)
Prosiłbym o sprawdzenie do tego miejsca i sugestie co dalej. Rozbić na dwa i przez części?
całka podwójna po prostokącie
Co się stało z x-em przed sinusem?
Czy nie traktować go jako stałą całkując po y, tj. wyciągnąć przed całkę?
Czy nie traktować go jako stałą całkując po y, tj. wyciągnąć przed całkę?
- pyzol
- Gość Specjalny
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
całka podwójna po prostokącie
Tak, jesli calkujesz po y, to x uznajesz jako parametr. W tym przypadku stosujesz proste podstawienie:
\(\displaystyle{ xy=t\\
xdy=dt}\)-- 17 cze 2010, o 18:13 --ps
\(\displaystyle{ \int \sin xy dy=-\frac{1}{x}\cos xy}\)
Czy wylaczysz czy nie wyjdzie to samo.
\(\displaystyle{ xy=t\\
xdy=dt}\)-- 17 cze 2010, o 18:13 --ps
\(\displaystyle{ \int \sin xy dy=-\frac{1}{x}\cos xy}\)
Czy wylaczysz czy nie wyjdzie to samo.
całka podwójna po prostokącie
Wyszło mi 0 w obu przypadkach. Prosiłbym tylko o zweryfikowanie tego wyniku.