sinusy udowadnianie
sinusy udowadnianie
Udowodnij, że jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) sa miarami kątów ostrych trójkąta, takimi że sin \(\displaystyle{ \alpha}\)=0,8 i sin\(\displaystyle{ \beta}\)=0,7, to trójkąt ten nie jest trójkątem prostokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
sinusy udowadnianie
Załóż sobie, że trójkąt jest prostokątny.
Policz \(\displaystyle{ cos\alpha}\).
W trojkącie prostokątnym \(\displaystyle{ cos\alpha=sin\beta}\), a tutaj to nie będzie miało miejsca.
Policz \(\displaystyle{ cos\alpha}\).
W trojkącie prostokątnym \(\displaystyle{ cos\alpha=sin\beta}\), a tutaj to nie będzie miało miejsca.