Obliczyć granicę \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^{+} } \frac{ \int_{0}^{ x^{3} } e^{ t^{2} } dt}{ (e^{2x} - 1)^{2}}}\)
Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, szukałem na forum, niestety bezskutecznie (jeśli chodzi o takie granice).
-edit-
Zauważyłem, że na forum są rozwiązywane całki z funkcji \(\displaystyle{ F(x)}\), więc pomyślałem, że może tutaj o to chodzi, moja próba rozwiązania powyższego:
\(\displaystyle{ F(x)=\int_{0}^{ x^{3} } e^{ t^{2} } dt}\)
\(\displaystyle{ F'(x)=g(f(x)) \cdot f'(x)}\)
\(\displaystyle{ (e^{ (x^{3})^{2} })' \cdot 3 \cdot x^{2}= (e^{ x^{6} })' \cdot 3 \cdot x^{2}= e^{ x^{6} }\cdot 6 \cdot x^{5} \cdot 3 \cdot x^{2} = e^{x^{6}} \cdot 18 \cdot x^{7}}\)
Niestety po podstawieniu do granicy nadal zostaje mi mianownik.
Obliczyć granicę (z całką oznaczoną i zmienną t).
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczyć granicę (z całką oznaczoną i zmienną t).
Lepiej poszukaj pod hasłem "całka jako funkcja górnej granicy całkowania" i wszystko będzie jasne.
Nie bardzo rozumiem, co Ty tu podstawiasz do granicy - mam nadzieję, że chodziło Ci o zastosowanie tw de l'Hospitala. Raz nie wystarcza, bo nadal masz \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) - więc zastosuj tw H jeszcze raz.
Pozdrawiam.
Nie bardzo rozumiem, co Ty tu podstawiasz do granicy - mam nadzieję, że chodziło Ci o zastosowanie tw de l'Hospitala. Raz nie wystarcza, bo nadal masz \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) - więc zastosuj tw H jeszcze raz.
Pozdrawiam.