nietypowa kostka
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
nietypowa kostka
Na ściankach jednej kostki napisano liczby 1, 3, 4, 5, 6, 8, a na ściankach drugiej liczby 1, 2, 2, 3, 3, 4. Oblicz prawdopodobieństwo, że przy rzucie oba kosatkami, suma oczek na dwóch kostkach będzie równa
a)4
b)5
a)4
b)5
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
nietypowa kostka
po prostu trzeba wypisac warianty sprzyjajace to bedzie zbior A
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ \vec{A} }{ \vec{\Omega} }= \frac{ \vec{A} }{36}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ \vec{A} }{ \vec{\Omega} }= \frac{ \vec{A} }{36}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
nietypowa kostka
a jak ma się do tego, że jest jest kilka tych samych liczb na kostce II. Dlaczego wszystkich możliwość jest 36?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
nietypowa kostka
kostka jak kostka ma 6 mozliwosci ( boków)
wiec moc omega= 6*6=36
jak jest kilka mozliwosci
to masz
a) (1,3) (1,3) (3,1) czyli mamy 3 możliwości do zbioru A
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{36}= \frac{1}{12}}\)
teraz sama rozpisz b)
-- 17 czerwca 2010, 10:29 --
wiec moc omega= 6*6=36
jak jest kilka mozliwosci
to masz
a) (1,3) (1,3) (3,1) czyli mamy 3 możliwości do zbioru A
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{36}= \frac{1}{12}}\)
teraz sama rozpisz b)
-- 17 czerwca 2010, 10:29 --
to pomysl ze pierwsza kostka to są imiona męskie, a druga to żeńskie i robimy pary. To ile takich par powstanie?wredna8888 pisze:a jak ma się do tego, że jest jest kilka tych samych liczb na kostce II. Dlaczego wszystkich możliwość jest 36?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
nietypowa kostka
Kwadrat 6 na 6.
Podpisz kolejne wiersze wartościami jednej kostki a kolumny drugiej kostki.
W polach na przecięciu sumę oczek odpowiedniej kolumny i wiersza. policz liczbę pól spełniających dany warunek
Podpisz kolejne wiersze wartościami jednej kostki a kolumny drugiej kostki.
W polach na przecięciu sumę oczek odpowiedniej kolumny i wiersza. policz liczbę pól spełniających dany warunek