\(\displaystyle{ \frac{cos x}{1 + sin x} + \frac{1 + sin x}{cos x} =}\)
ktoś może pomóc, bo już nie mam pojęcia jak to ugryźć ;/
No nie mam pojęcia: cosx/1+sinx
- Althorion
- Gość Specjalny
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
No nie mam pojęcia: cosx/1+sinx
A co dokładnie chcesz z tym zrobić? Dodać tylko?
To do wspólnego mianownika i jedziesz dalej:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{1 + \sin x} + \frac{1 + \sin x}{\cos x} = \frac{\cos^2 x + (1 + \sin x)^2}{\cos x (1 + \sin x)}}\)
Można jeszcze oczywiście upraszczać (jedynka trygonometryczna w liczniku np.).
To do wspólnego mianownika i jedziesz dalej:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{1 + \sin x} + \frac{1 + \sin x}{\cos x} = \frac{\cos^2 x + (1 + \sin x)^2}{\cos x (1 + \sin x)}}\)
Można jeszcze oczywiście upraszczać (jedynka trygonometryczna w liczniku np.).