Była bym bardzo wdzięczna za rozwiązanie zadania
Oblicz:
1) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ x^{2} }{1+ x^{2} } \mbox{d}x}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ \sqrt{1-x ^{2} } }{1-x ^{2} } \mbox{d}x}\)
Całki nieoznaczone
- fryteczka720
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 16:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- miki999
- Gość Specjalny
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Całki nieoznaczone
Odnośnie 1.:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{x^2+1}= \frac{x^2+1-1}{x^2+1}= \frac{x^2+1}{x^2+1}- \frac{1}{x^2+1}=1- \frac{1}{x^2+1}}\)
Odnośnie 2.:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1-x ^{2} } }{1-x ^{2} }= \frac{1}{\sqrt{1-x ^{2} }}}\)
I to jest znana funkcja.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{x^2+1}= \frac{x^2+1-1}{x^2+1}= \frac{x^2+1}{x^2+1}- \frac{1}{x^2+1}=1- \frac{1}{x^2+1}}\)
Odnośnie 2.:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1-x ^{2} } }{1-x ^{2} }= \frac{1}{\sqrt{1-x ^{2} }}}\)
I to jest znana funkcja.
Pozdrawiam.
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
Całki nieoznaczone
Ad 1
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{x^2+1}= \frac{x^2+1}{x^2+1}- \frac{1}{x^2+1}}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1-x^2} }{1-x^2}= \frac{1}{ \sqrt{1-x^2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{x^2+1}= \frac{x^2+1}{x^2+1}- \frac{1}{x^2+1}}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1-x^2} }{1-x^2}= \frac{1}{ \sqrt{1-x^2} }}\)