Funkcja f określona na przedziale [1,2] dana jest wzorem f(x)= \(\displaystyle{ e^{ x^{2} }}\) , zaś g-określona na \(\displaystyle{ [e, e^{4}]}\) - jest funkcją odwrotną do f. Uzasadnij, że
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} f(x)dx + \int_{e}^{ e^{4} } g(y) dy = 2 e^{4}-e.}\)
Trzeba uzasadnić
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1380 razy
Trzeba uzasadnić
Obie funkcje mają wartości dodatnie na zadanych przedziałach, więc te całki to pola figur ograniczonych przez wykresy tych funkcji oraz odpowiednie proste. Narysuj to sobie to zobaczysz, jak wyglądają te figury i jak łatwo obliczyć sumę ich pól korzystając z tego, że wykresy są symetryczne względem prostej \(\displaystyle{ y=x}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 maja 2010, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Trzeba uzasadnić
Dzięki. Na rysunku faktycznie wszystko pięknie widać - że to po prostu pole dwóch prostokątów, ale myślałam, że jest jakieś takie nierysunkowe uzasadnienie.