całka przez podstawienie

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

całka przez podstawienie

Post autor: dzidka »

jak ją obliczyć
\(\displaystyle{ \int \frac{ln2x}{xln4x} dx}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

całka przez podstawienie

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \ln(4x)=t\\ \ln(2x)=\ln(4x)-\ln2}\)
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

całka przez podstawienie

Post autor: Mikolaj9 »

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ln2x}{x*ln4x} \mbox{d}x = \int_{}^{} \frac{ln4x}{x*ln4x} \mbox{d}x - \int_{}^{} \frac{ln2}{x*ln4x} \mbox{d}x}\)
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

całka przez podstawienie

Post autor: dzidka »

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ