calka z a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 21 maja 2010, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 1 raz
calka z a i b
mam taka oto calke:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{a+b x^{2} }}\)
jak sie za nia zabrac?
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{a+b x^{2} }}\)
jak sie za nia zabrac?
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
calka z a i b
dzidka, nie bardzo. Najpierw wyłączyć \(\displaystyle{ \frac{1}{a}}\) przed całkę. Zostanie całka \(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}x}{1+\left(\sqrt{\frac{b}{a}}x \right)^2}}\). Teraz podstawienie \(\displaystyle{ t=\sqrt{\frac{b}{a}}x\right)}\)
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
calka z a i b
Zawsze najpierw pozbywamy się stałej, a potem robimy podstawienie za to co zostanie pod kwadratem.