włączanie i wyłączanie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
włączanie i wyłączanie
Stosując zasadę włączania i wyłączania obliczyć ile jest liczb pierwszych mniejszych niż 100?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1380 razy
włączanie i wyłączanie
Lemat: Każda liczba złożona \(\displaystyle{ n}\) ma dzielnik pierwszy \(\displaystyle{ p\le \sqrt{n}}\).
Wniosek: Jeśli liczba \(\displaystyle{ n}\) nie dzieli się przez żadną liczbę pierwszą \(\displaystyle{ p\le \sqrt{n}}\), to \(\displaystyle{ n}\) jest pierwsza.
Zatem chodzi o sprawdzenie podzielności przez 2,3 5 i 7.
Pozdrawiam.
Wniosek: Jeśli liczba \(\displaystyle{ n}\) nie dzieli się przez żadną liczbę pierwszą \(\displaystyle{ p\le \sqrt{n}}\), to \(\displaystyle{ n}\) jest pierwsza.
Zatem chodzi o sprawdzenie podzielności przez 2,3 5 i 7.
Pozdrawiam.