oznaczona + nieoznaczona, trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
oznaczona + nieoznaczona, trygonometryczne
sto lat nie robiłem całek, a teraz zostałem poproszony i tak próbuje sobie przypomnieć, odświeżyć pamięć, jakby ktoś mógł pomóc bym był wdzięczny:
\(\displaystyle{ \int \frac{x^2 dx}{cos^2(3x^3-2)}}\)
zrobiłem poprzez podstawienie \(\displaystyle{ t = 3x^3-2}\)
wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{9}tg(3x^3-2)+C}\) hm hm
drugiej nie ogarniam bo jest oznaczona, jako nieoznaczoną potrafię rozwiązać ale te przedziały to już czarna magia
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}} (x+1)cosx dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{x^2 dx}{cos^2(3x^3-2)}}\)
zrobiłem poprzez podstawienie \(\displaystyle{ t = 3x^3-2}\)
wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{9}tg(3x^3-2)+C}\) hm hm
drugiej nie ogarniam bo jest oznaczona, jako nieoznaczoną potrafię rozwiązać ale te przedziały to już czarna magia
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}} (x+1)cosx dx}\)
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
oznaczona + nieoznaczona, trygonometryczne
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}} (x+1)cosx dx= \left(x+1 \right)\sin{x} \left| \frac{}{} \right|_{0}^{ \frac{\pi}{2} }+ \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }{-\sin{x} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ = \frac{\pi}{2}+1+\cos{x} \left| \frac{}{} \right|_{0}^{ \frac{\pi}{2} }}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\pi}{2}+1+0-1= \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ = \frac{\pi}{2}+1+\cos{x} \left| \frac{}{} \right|_{0}^{ \frac{\pi}{2} }}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\pi}{2}+1+0-1= \frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
oznaczona + nieoznaczona, trygonometryczne
dziękuję
sprawdzi ktoś jeszcze czy poprawnie rozwiązałem pierwszą:
\(\displaystyle{ \int \frac{x^2 dx} {cos^2(3x^3-2)}}\)
podstawienie:
\(\displaystyle{ (3x^3-2) = t}\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{9} = dx}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{9} \int \frac{dt}{cos^2t} = \frac{1}{9} tgt + C = \frac{1}{9} tg(3x^3-2) + C}\)
sprawdzi ktoś jeszcze czy poprawnie rozwiązałem pierwszą:
\(\displaystyle{ \int \frac{x^2 dx} {cos^2(3x^3-2)}}\)
podstawienie:
\(\displaystyle{ (3x^3-2) = t}\)
\(\displaystyle{ \frac{dt}{9} = dx}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{9} \int \frac{dt}{cos^2t} = \frac{1}{9} tgt + C = \frac{1}{9} tg(3x^3-2) + C}\)
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
oznaczona + nieoznaczona, trygonometryczne
Tutaj masz nie tak
\(\displaystyle{ \frac{dt}{9} = dx}\)
Powinno być
\(\displaystyle{ \frac{dt}{9} = x^2dx}\)
a to może być policzone jako dwa błędy ponieważ później nie kontynuujesz obliczeń z tym błędem
\(\displaystyle{ \frac{dt}{9} = dx}\)
Powinno być
\(\displaystyle{ \frac{dt}{9} = x^2dx}\)
a to może być policzone jako dwa błędy ponieważ później nie kontynuujesz obliczeń z tym błędem