Rozwinac funkcje \(\displaystyle{ f(x) = ln \frac{1 + x}{1 - x}}\) w szereg Taylora w otoczeniu punktu x = 2.
Podac przedział zbieznosci otrzymanego szeregu
Znam wzór na szereg Taylora i umiem go zapisać, niestety powyższa funkcja nie daje się tak łatwo dopasować. Każda następna pochodna jest coraz bardziej skomplikowana.
Jak rozwinąć tę funkcję?
Szereg Taylora...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 6 cze 2010, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Szereg Taylora...
Dla obliczenia pochodnych wystarczy zauważyć, że
\(\displaystyle{ \ln \frac{1 + x}{1 - x}= \ln (1 + x)- \ln (1 - x)}\)
Ale tak poza tym treść zadania jest bez sensu - nie można rozwijać funkcji w otoczeniu punktu, który w ogóle nie należy do dziedziny tej funkcji. Nie miało tam być przypadkiem modułu gdzieś?
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \ln \frac{1 + x}{1 - x}= \ln (1 + x)- \ln (1 - x)}\)
Ale tak poza tym treść zadania jest bez sensu - nie można rozwijać funkcji w otoczeniu punktu, który w ogóle nie należy do dziedziny tej funkcji. Nie miało tam być przypadkiem modułu gdzieś?
Pozdrawiam.