Zadanie brzmi: Na ile sposobów można ustawić w kolejce trójkę dziewcząt i trójkę chłopców tak aby dziewczęta i chłopcy stali na przemian?
W odpowiedzi jest: 72, i jest to zgodne z prawdą bo sobie to rozrysowałem na wykresie ale nie wiem jak prawidłowo to się liczy? Nie rozumiem jak dojść do tego wyniku. Pomocy....
kolejka trójki dziewcząt i trójki chłopców
-
- Użytkownik
- Posty: 23226
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3182 razy
kolejka trójki dziewcząt i trójki chłopców
A więc tak - masz dwa sposoby ze względu na to od jakiej płci zaczniesz ustawiać.
Potem (jeden ze sposobów) : \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2\cdot 2\cdot 1\cdot 1}\) (bo trzy możliwości postawienia np chłopaka, potem trzy dziewczyny itd)
Potem (jeden ze sposobów) : \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2\cdot 2\cdot 1\cdot 1}\) (bo trzy możliwości postawienia np chłopaka, potem trzy dziewczyny itd)