Równanie symetralnej boku TU

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
takashi17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Równanie symetralnej boku TU

Post autor: takashi17 »

Dane są punkty S=(1,2) T=(2,-4), U=(0,-2)

a) oblicz długość środkowej boku TU
b) napisz równanie symetralnej boku TU

Chodzi o punkt b)
Co to jest ta symetralna bpku TU i jak napisać jej równanie ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie symetralnej boku TU

Post autor: anna_ »

Symetralna to prosta prostopadła do boku i przechodząca przez jego środek
ODPOWIEDZ