Stosunek Trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aaadrianekkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Stosunek Trygonometria

Post autor: aaadrianekkk »

Oblicz stosunek długości dłuższej przyprostokątnej do krótszej w trójkącie prostokątnym o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\)
a) \(\displaystyle{ \alpha =15}\)
b) \(\displaystyle{ \alpha =73}\)
c) \(\displaystyle{ \alpha =50}\)

nie wiem jak sie za to zabrać
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 17:56 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stosunek Trygonometria

Post autor: piasek101 »

Funkcje trygonometryczne.
aaadrianekkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Stosunek Trygonometria

Post autor: aaadrianekkk »

ale jak to rozwiązać, rozpisać?
co trzeba wstawić za długości przyprostokątnych?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Stosunek Trygonometria

Post autor: Afish »

Korzystaj z wiedzy, że naprzeciw większego kąta jest dłuższy bok. A ten stosunek będzie wartością funkcji trygonometrycznej (jakiej?) dla tego kąta.
ODPOWIEDZ