Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu zadania. Nie zależy mi tylko na wyniku ale również na obliczeniach żebym mógł to łatwiej zrozumieć.
ZADANIE:
Badano czas bezawaryjnej pracy układów scalonych z pewnej partii. W tym celu z partii tej pobrano próbę 10 układów i otrzymano średni bezawaryjny czas pracy układu 3,5 lat oraz odchylenie standardowe 1,8 lat. Rozkład cechy X jest normalny.
a) Na poziom ufności 0,95 oszacuj przedziałem ufności średni bezawaryjny czas pracy układów scalonych w całej partii układów.
b) Na poziomie ufności 0,9 oszacuj przedziałem ufności wariancję czasu bezawaryjnej pracy układów scalonych w całej partii.
c) Na poziomie istotności 0,01 sprawdź hipotezy: zerową, że średni czas bezawaryjnej pracy układów w całej partii jest równy 4 lata i alternatywną, że jest mniejszy niż 4 lata.
Zadanie te potrzebuję przed czwartkiem, oczywiście jeśli ktoś mi wcześniej pomoże będę bardzo wdzięczny. Każdy dodatkowy czas żeby to ogarnąć przyda mi się.
Pozdrawiam.
Przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
Przedział ufności
\(\displaystyle{ X \sim \mathcal{N}(\cdot,\cdot)}\) (ma rozkład normalny o nieznanych parametrach )
A) \(\displaystyle{ n=20 \, \, , \, \, \overline{x}=3,4 \, \, , \, \, \hat{\sigma}=1,8}\) - odchylenie próbkowe\(\displaystyle{ 1-\alpha=0,95}\) - poziom ufności \(\displaystyle{ \Longrightarrow \, \alpha = 0,05}\)
\(\displaystyle{ t_{\alpha}}\) - wartość z tablic rozkładu t-Studenta o \(\displaystyle{ n-1}\)stopniach swobody i \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ \left [ \, \overline{x} - \frac{ t_{\alpha} \cdot \hat{\sigma}}{\sqrt{n-1}} \, ; \, \overline{x} + \frac{ t_{\alpha} \cdot \hat{\sigma}}{\sqrt{n-1}} \, \right ]}\)
\(\displaystyle{ t_{\apha}=t_{0,05;9}=2,262}\)\(\displaystyle{ \left [ \, 3,5 - \frac{ 2,262 \cdot 1,8}{\sqrt{8}} \, ; \, 3,5 + \frac{ 2,262 \cdot 1,8}{\sqrt{8}} \, \right ]}\)
\(\displaystyle{ [ \, 2,6 \, ; \, 4,94 \, ]}\)
B) \(\displaystyle{ n=20 \, \, , \, \, \overline{x}=3,4 \, \, , \, \, \hat{\sigma}^2=(1,8)^2=3,24}\) - wariancja z próby\(\displaystyle{ 1-\alpha=0,9}\) - poziom ufności \(\displaystyle{ \Longrightarrow \, \alpha = 0,1}\)
\(\displaystyle{ b=\chi_{\frac{\alpha}{2};n-1}^2 \, , \, a=\chi_{1-\frac{\alpha}{2};n-1}^2}\) - wartości odczytywane z tablic rozkładu chi-kwadrat
\(\displaystyle{ \left [ \, \frac{ n \cdot \hat{\sigma}^2}{b} \, ; \, \frac{ n \cdot \hat{\sigma}^2}{a} \, \right ]}\)
\(\displaystyle{ b=\chi_{0,05;9}^2=16,919 \, , \, a=\chi_{0,95;9}^2=3,325}\)\(\displaystyle{ \left [ \, \frac{ 10 \cdot 3,24}{16,919} \, ; \, \frac{ 10 \cdot 3,24}{3,325} \, \right ]}\)
\(\displaystyle{ \left [ \, 1,92 \, ; \, 9,74 \, \right ]}\)
Przedział ufności
kolorowe skarpetki, Witam, dzięki za pomoc. Jednak mam pytanie do tego co napisałaś:
Dlaczego n=20 a nie n=10?
Dlaczego też \(\displaystyle{ \overline{x}=3,4}\) a nie \(\displaystyle{ \overline{x}=3,5}\)?
Pozdrawiam.
Dlaczego n=20 a nie n=10?
Dlaczego też \(\displaystyle{ \overline{x}=3,4}\) a nie \(\displaystyle{ \overline{x}=3,5}\)?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
Przedział ufności
Wybacz \(\displaystyle{ n=10,\overline{x}=3,5}\). Zwykłe "przejęzyczenie" klawiaturowe dzięki za zwrócenie uwagi.
Wzory są dobre, wartości odczytane dla dobrego n, więc tylko popraw sobie źle wstawione liczby.
Wzory są dobre, wartości odczytane dla dobrego n, więc tylko popraw sobie źle wstawione liczby.