Koszt sędziowania spotkań
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
Koszt sędziowania spotkań
Mam takie oto zadanie:
W spotkaniach piłkarskiej rundy wiosennej liczącej 16 zespołów gra każdy z każdym. Każdy mecz sędziuje 3 arbitrów. Oblicz koszt sędziowania spotkań w rundzie jeśli każdy z arbitrów otrzymuje 100zł za 1 mecz.
Jak to ugryźć?
W spotkaniach piłkarskiej rundy wiosennej liczącej 16 zespołów gra każdy z każdym. Każdy mecz sędziuje 3 arbitrów. Oblicz koszt sędziowania spotkań w rundzie jeśli każdy z arbitrów otrzymuje 100zł za 1 mecz.
Jak to ugryźć?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
Koszt sędziowania spotkań
Możesz rozwiązać to zadanie bo coś mi głupoty wychodzą...
Zweryfikuj to jak możesz...
\(\displaystyle{ C^{2}_{16}=\frac{16!}{(16-2)! \cdot 2!}=\frac{15 \cdot 16}{2!}=\frac{240}{2}=120}\)
\(\displaystyle{ 120 \cdot 3=360 \cdot 100=36000}\)
Zweryfikuj to jak możesz...
\(\displaystyle{ C^{2}_{16}=\frac{16!}{(16-2)! \cdot 2!}=\frac{15 \cdot 16}{2!}=\frac{240}{2}=120}\)
\(\displaystyle{ 120 \cdot 3=360 \cdot 100=36000}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Koszt sędziowania spotkań
to policz na palcach
pierwsza druzyna gra 15 spotkan
druga druzyna gra juz tylko 14 spotkan ( bo z pierwsza juz grala)
15+14+13+...+3+2+1=....
pierwsza druzyna gra 15 spotkan
druga druzyna gra juz tylko 14 spotkan ( bo z pierwsza juz grala)
15+14+13+...+3+2+1=....
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Koszt sędziowania spotkań
Od kiedy to 120*3 jest równe 360*100?Piter2010 pisze:[...]
\(\displaystyle{ 120 \cdot 3=360 \cdot 100=36000}\)
Ja wiem, że to niby "skrót myślowy", ale ludzie, nie piszcie takich rzeczy.