witajcie!!
Bardzo proszę o pomoc!
Mam do rozwiązania metodą zupełną taką różniczkę:
\(\displaystyle{ - \frac{2}{ x^{2} } dx+ \frac{2}{x} dy=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ P=- \frac{2}{ x^{2} }}\)
\(\displaystyle{ Q= \frac{2}{x}}\)
I pochodne nie wychodzą takie same :/ czyli równanie niezupełne?
równanie zupełne
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 cze 2010, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 10 razy
równanie zupełne
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 11:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie zupełne
Zgadza się, to nie jest równanie zupełne.
(Być może w zadaniu chodziło o równanie
\(\displaystyle{ - \frac{2}{ x^{2} }y dx+ \frac{2}{x} dy=0}\) - ono jak łatwo sprawdzić jest równaniem zupełnym.)
(Być może w zadaniu chodziło o równanie
\(\displaystyle{ - \frac{2}{ x^{2} }y dx+ \frac{2}{x} dy=0}\) - ono jak łatwo sprawdzić jest równaniem zupełnym.)