Jakie są możliwe wartości wyznacznika
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Jakie są możliwe wartości wyznacznika
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Mam problem z zadaniem, które dostałem na zaliczenie, a brzmi ono następująco:
Jakie są możliwe wartości wyznacznikia macierzy rzeczywistej A, jeżeli:
a) \(\displaystyle{ A^{T}=-4A ^{-1}}\)
b) \(\displaystyle{ A^{2}=8A ^{-1}}\)
z góry dzięki za zainteresowanie bo powiem, że w kropce jestem.
Pozdrawiam
Mam problem z zadaniem, które dostałem na zaliczenie, a brzmi ono następująco:
Jakie są możliwe wartości wyznacznikia macierzy rzeczywistej A, jeżeli:
a) \(\displaystyle{ A^{T}=-4A ^{-1}}\)
b) \(\displaystyle{ A^{2}=8A ^{-1}}\)
z góry dzięki za zainteresowanie bo powiem, że w kropce jestem.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Jakie są możliwe wartości wyznacznika
no to trzeba by bylo zabrac sie po kolei
1x1 to det A =....
2x2
zapisac jak wyglada macierz \(\displaystyle{ A^{T}}\), \(\displaystyle{ A^{-1}}\) na literkach i zrobic uklad rownan
1x1 to det A =....
2x2
zapisac jak wyglada macierz \(\displaystyle{ A^{T}}\), \(\displaystyle{ A^{-1}}\) na literkach i zrobic uklad rownan
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Jakie są możliwe wartości wyznacznika
bo jest taki wzor
\(\displaystyle{ det AB = det A \cdot det B}\)
tylko tutaj nie mozna go zastosować
moze cos przy rozpisywaniu wyjdzie
\(\displaystyle{ det AB = det A \cdot det B}\)
tylko tutaj nie mozna go zastosować
moze cos przy rozpisywaniu wyjdzie
Jakie są możliwe wartości wyznacznika
\(\displaystyle{ A^{T}=-4A ^{-1}}\)
jeśli macierz jest niezerowa to mnożymy lewostronnie przez A
\(\displaystyle{ A^{T}A=-4I}\)
Dostajesz że
\(\displaystyle{ (\det A)^2=-4}\)
Drugie analogicznie
jeśli macierz jest niezerowa to mnożymy lewostronnie przez A
\(\displaystyle{ A^{T}A=-4I}\)
Dostajesz że
\(\displaystyle{ (\det A)^2=-4}\)
Drugie analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Jakie są możliwe wartości wyznacznika
Fantastycznie, dzięki. Myślałem w tym kierunku ale nie byłem pewien.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Jakie są możliwe wartości wyznacznika
abc666, a nie powinno być czasem
\(\displaystyle{ \left(\det{A} \right)^2= \left( -4\right)^{n}}\)
No i wtedy dla nieparzystych n mamy wartości zespolone
a dla parzystych n mamy wartości rzeczywiste
Zgadza się już poprawiłem
\(\displaystyle{ \left(\det{A} \right)^2= \left( -4\right)^{n}}\)
No i wtedy dla nieparzystych n mamy wartości zespolone
a dla parzystych n mamy wartości rzeczywiste
Zgadza się już poprawiłem
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 11:26 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakie są możliwe wartości wyznacznika
Hmm masz racje, tylko odwrotnie z tymi nieparzystymi i parzystymi