mam cholerne problemy z zadaniami tego typu
obszar na mapie w skali 1:5000 zajmuje 2cm kwadratowe, jaki jest to obszar w rzeczywistoci,
wynik podaj w arach
oraz
podaj ile zajmuje powierzchnia na mapie w skali 1:4000, ktorego powierzchnia w rzeczywistosci
wynosi 12ha
zamiana jednostek
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 18:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubie
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
zamiana jednostek
\(\displaystyle{ 1:5000 \\ 1cm:5000cm \\ 1cm:50m \\ 1cm^2:2500m^2 \\}\)
no i masz że \(\displaystyle{ 2cm^2}\) zajmują \(\displaystyle{ 5000m^2}\) a z racji że \(\displaystyle{ 100m^2}\) to 1 ar to 50 arów-- 28 lip 2010, o 06:08 --\(\displaystyle{ 1:4000 \\ 1cm:4000cm \\ 1cm:40m \\ 1cm^2:1600m^2 \\ x:12ha}\)
jeden hektar to \(\displaystyle{ 10000m^2}\) wiec \(\displaystyle{ x:120000m^2}\) i teraz \(\displaystyle{ x=\frac{120000m^2 \cdot 1cm^2}{1600m^2}}\)
a to jest rowne \(\displaystyle{ 75cm^2}\)
no i masz że \(\displaystyle{ 2cm^2}\) zajmują \(\displaystyle{ 5000m^2}\) a z racji że \(\displaystyle{ 100m^2}\) to 1 ar to 50 arów-- 28 lip 2010, o 06:08 --\(\displaystyle{ 1:4000 \\ 1cm:4000cm \\ 1cm:40m \\ 1cm^2:1600m^2 \\ x:12ha}\)
jeden hektar to \(\displaystyle{ 10000m^2}\) wiec \(\displaystyle{ x:120000m^2}\) i teraz \(\displaystyle{ x=\frac{120000m^2 \cdot 1cm^2}{1600m^2}}\)
a to jest rowne \(\displaystyle{ 75cm^2}\)