promień okręgu wpisanego w/opisanego na trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xolaatt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 cze 2010, o 21:02
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

promień okręgu wpisanego w/opisanego na trójkącie

Post autor: xolaatt »

Witam, pomoże mi ktoś z tym zadaniem ? :
Boki trójkąta ABC mają długości : AB=4 , AC=BC=8. Oblicz promień r okręgu wpisanego w trójkąśt ABC i promień okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

promień okręgu wpisanego w/opisanego na trójkącie

Post autor: Afish »

Oblicz pole, a następnie wykorzystaj wzory na pole z wykorzystaniem promienia okręgu wpisanego/opisanego.
ODPOWIEDZ