Wyznaczanie m, proste równoległe
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie m, proste równoległe
1. Wyznacz wszystkie wartości rzeczywiste m, dla których wykres równania:
a) \(\displaystyle{ (m-5)x+3y=1}\)
b) \(\displaystyle{ ( \left| m+1\right| -3)x-my=6}\)
jest prostą równoległą do osi OX.
2. Wyznacz wszystkie wartości rzeczywiste k, dla których wykres równania:
a) \(\displaystyle{ 3x-(4m-12)y=8}\)
b) \(\displaystyle{ -mx+(3- \left| m-4\right|)y=2}\)
jest prostą równoległą do osi OY.
Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie wszystkiego krok po kroku, chciałabym to jakoś zrozumieć
a) \(\displaystyle{ (m-5)x+3y=1}\)
b) \(\displaystyle{ ( \left| m+1\right| -3)x-my=6}\)
jest prostą równoległą do osi OX.
2. Wyznacz wszystkie wartości rzeczywiste k, dla których wykres równania:
a) \(\displaystyle{ 3x-(4m-12)y=8}\)
b) \(\displaystyle{ -mx+(3- \left| m-4\right|)y=2}\)
jest prostą równoległą do osi OY.
Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie wszystkiego krok po kroku, chciałabym to jakoś zrozumieć
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 837
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wyznaczanie m, proste równoległe
Jakie muszą być współczynniki w równaniu ogólnym \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) aby była to prosta równoległa do osi OX/OY?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 837
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wyznaczanie m, proste równoległe
To może inaczej. Napisz sobie 3-4 równania prostych które są równoległe do osi OX. Co wspólnego możesz powiedzieć o współczynniku przy "x" w każdym z tych równań?Jelly Bean pisze:Równe...?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie m, proste równoległe
\(\displaystyle{ y=-2x+3}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4} x+9}\)
\(\displaystyle{ y=-5}\)
\(\displaystyle{ y=0,5x+18}\)
Więc są różne, tak? Przepraszam, ale nie jestem zbyt dobra z tych funkcji i dla mnie to całkowicie czarna magia
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4} x+9}\)
\(\displaystyle{ y=-5}\)
\(\displaystyle{ y=0,5x+18}\)
Więc są różne, tak? Przepraszam, ale nie jestem zbyt dobra z tych funkcji i dla mnie to całkowicie czarna magia
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 837
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wyznaczanie m, proste równoległe
A narysuj sobie może te piękne równania i może przestaniesz uważać, że którakolwiek z tych prostych (poza trzecią) jest równoległa do osi OX.
Jesteś z podstawy czy rozszerzenia?
Jesteś z podstawy czy rozszerzenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie m, proste równoległe
Podstawa, i rysowanie tych pięknych równań też mi nie za bardzo idzie
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 837
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wyznaczanie m, proste równoległe
Mała tabelka z wybranymi dowolnymi argumentami i obliczenie dla nich wartości funkcji + zaznaczenie dwóch punktów na wykresie. Której z tych czynności nie potrafisz wykonać?Jelly Bean pisze:rysowanie tych pięknych równań też mi nie za bardzo idzie
Nie każdy ma dobre myślenie abstrakcyjne do wymyślania równań. Spróbujmy prościej. Narysuj układ współrzędnych i w nim trzy proste równoległe do osi OX. Odczytaj ich równania.