Mam dwa zadanka do których nie wiem jak się zabrać:
1. Niech \(\displaystyle{ X\sim exp(\lambda)}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ V(X)= \frac{1}{\lambda ^{2} }}\)
2. Niech \(\displaystyle{ X\sim U(a,b)}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ V(X)= \frac{(b-a)^{2}}{12}}\)
Jak to rozwiązać? Z góry dzięki za pomoc!
Wariancja - dowód
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wariancja - dowód
Wiesz jak wygladają funkcje gęstości.. odpowiednio dla rozkładu wykładniczego i jednostajnego ?
oraz czy wiesz, że jedną z metod obliczania wariancji jest skorzystanie z nastepujacej tozsamosci
\(\displaystyle{ V(X)=EX^2-(EX)^2}\)
oraz czy wiesz, że jedną z metod obliczania wariancji jest skorzystanie z nastepujacej tozsamosci
\(\displaystyle{ V(X)=EX^2-(EX)^2}\)