Oblicz pole ograniczon krzywymi x 2

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
Denali6194
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 sty 2009, o 12:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wolna Wieś Gdyńska
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole ograniczon krzywymi x 2

Post autor: Denali6194 »

Witam, mam problem z obliczeniem poniższych dwóch pól :
1) \(\displaystyle{ y=sinx ; y=\frac{2}{ \pi }x}\)
2) \(\displaystyle{ y=sinx ; y=cosx ; 0 \le x \le \frac{ \pi }{2}}\)

W pierwszym przykładzie nie mogę znaleźć punktu przecięcia się krzywych. Przyrównuję je obie do siebie w x, ale nie potrafię rozwiązać takiego równania.
Za to w drugim przykładzie dzielę powstałe pole w połowie i liczę oddzielnie jedną część i drugą, ale dla całki z sinusem wychodzi wartość ujemna ( mi wychodzi ).

Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc czy konstruktywne sugestie (:
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Oblicz pole ograniczon krzywymi x 2

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ \sin x = \frac{2}{\pi} x \\ x = 0 \vee x = \frac{\pi}{2}}\)
ODPOWIEDZ