problem z całką
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 cze 2010, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 10 razy
problem z całką
Witajcie!!
mam taką całkę:
\(\displaystyle{ x ^{2} \int_{}^{} e ^{xy} =x ^{2} \cdot \frac{1}{x} \cdot e ^{xy} +c}\)
i mam pytanie :
skąd bierze się \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\)
mam taką całkę:
\(\displaystyle{ x ^{2} \int_{}^{} e ^{xy} =x ^{2} \cdot \frac{1}{x} \cdot e ^{xy} +c}\)
i mam pytanie :
skąd bierze się \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\)
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
problem z całką
\(\displaystyle{ \int e^{kx} \mbox{d}x = \frac{1}{k} e^{kx}+C}\)
To raz. Dwa - jeżeli całkujesz po \(\displaystyle{ y}\), to \(\displaystyle{ x}\) jest stałą liczbą; zupełnie analogicznie:
\(\displaystyle{ \int e^{xy} \mbox{d}y = \frac{1}{x} e^{xy} + C}\)
To raz. Dwa - jeżeli całkujesz po \(\displaystyle{ y}\), to \(\displaystyle{ x}\) jest stałą liczbą; zupełnie analogicznie:
\(\displaystyle{ \int e^{xy} \mbox{d}y = \frac{1}{x} e^{xy} + C}\)