Mam wyznaczyć ze wzoru: \(\displaystyle{ m=a(3+n)}\) ztego zworu wyznaczyć trzeba n.
Proszę tylko o wszystkei przekształcenia.
Będą plusy.
Wyznaczanie ze wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 15 razy
Wyznaczanie ze wzoru
Ostatnio zmieniony 13 cze 2010, o 14:39 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Wyznaczanie ze wzoru
\(\displaystyle{ m=3a+an}\)kamyczk pisze:Mam wyznaczyć ze wzoru: m=a(3+n) ztego zworu wyznaczyć trzeba n.
Proszę tylko o wszystkei przekształcenia.
Będą plusy.
\(\displaystyle{ m-3a=an}\) dzielisz teraz obie strony przez a
\(\displaystyle{ n=\frac{m}{a}-3}\)