http://img257.imageshack.us/img257/6467/matmab.jpg
Mam duży problem z tymi przykładami, nie wiem z czego tu korzystać. Zadanie pochodzi z podręcznika "Matematyka dla klasy II liceum i technikum" Ryszard Kalina, Tadeusz Szymański, Feliks Linke Maria Woźniak. Jest to zadanie 5.13. Poprawne odpowiedzi to: a) x=16 8/27, y=16 8/27 b) x=9, y=13 1/3
Oblicz długości boków trójkątów
Oblicz długości boków trójkątów
Potrafisz wyliczyć y? Mi wychodzi 11 23/27. Chyba źle układam proporcję :/ a drugi przykład?