jeden na 1000 wyprodukowanych podręczników ma złą oprawe. onlicz prawdopodobienstwo, ze
a) ksiegarnia, ktora zamowila 10 egz. dostala wszystkie dobre
b) ksiegarnia, ktora zamowila 400 egz, dostala dwa zle oprawione
c) ksiegarnia, ktora zamowila 400 egz, dostała co najmnije 3 zle opakowane
Prawdopodobienstwo ze studiow
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
Prawdopodobienstwo ze studiow
Schemat Bernoulliego :
\(\displaystyle{ P(X=k)= {n \choose k} p^k (1-p)^{n-k}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{1000}}\) - prawdopodobieństwo sukcesu,n - liczba prób, k - liczba sukcesów
A) \(\displaystyle{ n=10,k=0}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)= {10 \choose 0} \left ( \frac{1}{1000} \right )^0 \left ( \frac{999}{1000} \right )^{10}=\left ( \frac{999}{1000} \right )^{10}}\)
B) \(\displaystyle{ n=400,k=2}\)
C) \(\displaystyle{ n=400,k\geq 3}\)
\(\displaystyle{ P(X\geq 3)=1-P(X<3)=1-\left ( P(X=0)+P(X=1)+P(X+2) \right )}\)
\(\displaystyle{ P(X=k)= {n \choose k} p^k (1-p)^{n-k}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{1000}}\) - prawdopodobieństwo sukcesu,n - liczba prób, k - liczba sukcesów
A) \(\displaystyle{ n=10,k=0}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)= {10 \choose 0} \left ( \frac{1}{1000} \right )^0 \left ( \frac{999}{1000} \right )^{10}=\left ( \frac{999}{1000} \right )^{10}}\)
B) \(\displaystyle{ n=400,k=2}\)
C) \(\displaystyle{ n=400,k\geq 3}\)
\(\displaystyle{ P(X\geq 3)=1-P(X<3)=1-\left ( P(X=0)+P(X=1)+P(X+2) \right )}\)