Oblicz - wzory redukcyjne
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Oblicz - wzory redukcyjne
Witajcie, liczę już kilka razy ten przykład, i nie wychodzi tyle co w odpowiedziach, czyli \(\displaystyle{ - \frac{1}{4}}\).
Oto ten przykład, bardzo proszę o przeliczenie i podanie, czy ten wynik z odpowiedzi na pewno jest dobry:
\(\displaystyle{ \frac{sin870+cos(-1050)+tg(-405)}{2tg1140+ \sqrt{2}cos405-sin(-1170) }}\)
Oczywiście wszędzie stopnie, ale nie znalazłem w instrukcji, jak ten stopień wstawić.
Oto ten przykład, bardzo proszę o przeliczenie i podanie, czy ten wynik z odpowiedzi na pewno jest dobry:
\(\displaystyle{ \frac{sin870+cos(-1050)+tg(-405)}{2tg1140+ \sqrt{2}cos405-sin(-1170) }}\)
Oczywiście wszędzie stopnie, ale nie znalazłem w instrukcji, jak ten stopień wstawić.
- mat-fiz
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 cze 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 5 razy
Oblicz - wzory redukcyjne
Powinno być: \(\displaystyle{ \frac{sin30+cos(30)-tg(45)}{2tg60+ \sqrt{2}cos45+sin(90) }}\) Podstaw wartości i sprawdź, jak nie wiesz skąd się dane przekształcenie wzięło to pisz.
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
Oblicz - wzory redukcyjne
Miałem tak samo, ale zobacz:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}-1 }{2 \sqrt{3}+1+1 }}\)
To nie daje chyba \(\displaystyle{ - \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}-1 }{2 \sqrt{3}+1+1 }}\)
To nie daje chyba \(\displaystyle{ - \frac{1}{4}}\)