obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
witam mam takie zadanie :
Jakie jest stężenie molowe kwasu, jeżeli pH roztworu wynosi 4.2? Założenie, stopień dysocjacji kwasu wynosi 75%.
no więc mając Ph mogę obliczyć, że pOH wynosi 9,8
i mam teraz dane :
ph=4,2
poh=9,8
\(\displaystyle{ \alpha}\)=75%
i nie wiem co z tym moge dalej zrobić ??
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Jakie jest stężenie molowe kwasu, jeżeli pH roztworu wynosi 4.2? Założenie, stopień dysocjacji kwasu wynosi 75%.
no więc mając Ph mogę obliczyć, że pOH wynosi 9,8
i mam teraz dane :
ph=4,2
poh=9,8
\(\displaystyle{ \alpha}\)=75%
i nie wiem co z tym moge dalej zrobić ??
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
1. Skoro to kwas zatem do czego Ci potrzebne pOH?
2. przejdz z pH do \(\displaystyle{ [H^+]}\)
3. Skorzystaj z definicji stopnia dysocjacji i szukane stężenie całkowite gotowe
2. przejdz z pH do \(\displaystyle{ [H^+]}\)
3. Skorzystaj z definicji stopnia dysocjacji i szukane stężenie całkowite gotowe
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
jak to ..??
chodzi o to, że
4,2=-log[H+]
4,2=-logX
x=1584..
strasznie dużo
nie wiem jak ..
chodzi o to, że
4,2=-log[H+]
4,2=-logX
x=1584..
strasznie dużo
nie wiem jak ..
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
\(\displaystyle{ 10 ^{4,2}}\)
boo to jest \(\displaystyle{ log _{10}X=4,2 czyli X=10 ^{4,2}}\)
boo to jest \(\displaystyle{ log _{10}X=4,2 czyli X=10 ^{4,2}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
Definicja pH i odwrócenie wzoru na \(\displaystyle{ [H^+]}\)
Diabeł tkwi w szczegółach
Diabeł tkwi w szczegółach
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
\(\displaystyle{ [H ^{+}]=10 ^{-pH}
więc [H ^{+}]=10 ^{-4,3}
[H ^{+}]=0,00006
[H ^{+}]= \alpha *Co
Co=0,00006/0,75=0,00008
a w odopowiedziach mam 2,11*10 ^{-11}}\)
więc [H ^{+}]=10 ^{-4,3}
[H ^{+}]=0,00006
[H ^{+}]= \alpha *Co
Co=0,00006/0,75=0,00008
a w odopowiedziach mam 2,11*10 ^{-11}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
obliczyć stężenie molowe mając PH i stała dysocjacji
W odpowiedzi najwidoczniej jest błąd
Zwróć uwagę na to, że CAŁKOWITE STĘŻENIE kwasów nigdy nie będzie niższe, niż stężenie jonów wodorowych i to o tyle rzędów wielkości!!! (Powiedzmy że wyjątkiem jest tu kwas siarkowy(VI) dosyć mocno rozcieńczony i całkowicie zdysocjowany )
Jedynie do czego miałbym uwagę to staraj się podawać więcej, niż jedną cyfrę znaczącą w odpowiedzi oraz staraj się podawać zapis w notacji wykładniczej
\(\displaystyle{ [H^+] = 6,31 \cdot 10^{-5} mol/dm^3}\)
Zwróć uwagę na to, że CAŁKOWITE STĘŻENIE kwasów nigdy nie będzie niższe, niż stężenie jonów wodorowych i to o tyle rzędów wielkości!!! (Powiedzmy że wyjątkiem jest tu kwas siarkowy(VI) dosyć mocno rozcieńczony i całkowicie zdysocjowany )
Jedynie do czego miałbym uwagę to staraj się podawać więcej, niż jedną cyfrę znaczącą w odpowiedzi oraz staraj się podawać zapis w notacji wykładniczej
\(\displaystyle{ [H^+] = 6,31 \cdot 10^{-5} mol/dm^3}\)