jak obliczyć??

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
makq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

jak obliczyć??

Post autor: makq666 »

jak wyznaczyc do konca taka monotoniczność bo zawiesilem sie w tym miejscu:
\(\displaystyle{ x(lnx)^{3}=x'(lnx)^{3}+x[(lnx)^{3}]'=lnx^{3}+x3(lnx)^{2} \frac{1}{x}=(lnx)^{2}(lnx+3)}\)

i teraz wyznaczylem sobie z \(\displaystyle{ (lnx)^{2}=0}\) i z tego durgiego \(\displaystyle{ lnx+3=0 \Rightarrow lnx=-3 \Rightarrow e ^{-3}=x}\) i jak policzyc dalej???
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

jak obliczyć??

Post autor: Majeskas »

Znalazles punkty podejrzane o ekstremum (pierwsza pochodna sie w nich zeruje). Teraz musisz sprawdzic jakie jest otoczenie tych punktow, czyli mowiac najprosciej, rozwiazac nierownosc:

f'(x)>0

Tam gdzie pochodna bedzie dodatnia, funkcja pierwotna rosnie. Tam, gdzie ujemna, maleje.

Do rozwiazania nierownosci proponuje zmienna pomocnicza:

\(\displaystyle{ t=lnx}\), wtedy mamy nierownosc wielomianowa, potem latwo bedzie wrocic do prostej logarytmicznej.
ODPOWIEDZ