Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
Anka20
- Użytkownik

- Posty: 475
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
Post
autor: Anka20 » 11 cze 2010, o 18:41
Jak obliczyć takie granice
a) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty} x( \sqrt{x ^{2}+1 }-x}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty }( \frac{3x+5}{3x+7} ) ^{x+1}}\)
a) będzie ze wzorem \(\displaystyle{ a^{2} -b ^{2} =(a-b)(a+b)}\)?
b) będzie z liczbą \(\displaystyle{ e}\)?
Tylko coś mi dalej nie wychodzi
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 11 cze 2010, o 19:26
Pokaz jak liczysz. Pomysły dobre