Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
-
a.kafara21
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa-Wesoła
Post
autor: a.kafara21 » 10 cze 2010, o 21:16
Oblicz 1+2+4+...+64
-
TheBill
- Użytkownik

- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Post
autor: TheBill » 10 cze 2010, o 21:20
Oblicz \(\displaystyle{ q}\), a następnie liczbę wyrazów: \(\displaystyle{ n}\), wstaw do wzoru na sumę wyrazów ciągu geometrycznego.
-
Quaerens
- Użytkownik

- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Post
autor: Quaerens » 11 cze 2010, o 10:48
\(\displaystyle{ q=\frac{4}{2} \Rightarrow q=2 \\ q \neq 1 \\ S_{n}=\frac{a_{1}(1-q^{n})}{1-q} \\ a_{1}=1 \\ q=2 \\ n=? \\ a_{n}=a_{1} \cdot q^{n-1} \\ 64=1 \cdot 2^{n-1} \\ 64=\frac{2^{n}}{2} \\ 128=2^{n} \\ n=7}\)