2 zadania z fizyki jądrowej

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
Zywy19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lut 2009, o 15:55
Płeć: Mężczyzna

2 zadania z fizyki jądrowej

Post autor: Zywy19 »

Oblicz ilość energii wyzwolonej podczas zamiany 6.6 * 10^11 kg wodoru w Hel zgodnie z reakcją 4 H ----> He + 2 e (+1).

Oblicz ilość energii wyzwolonej podczas wybuchu bomby wodorowej jeśli ilość powstałego Helu równa się 1 kg.

Potrzebne na jutro, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

2 zadania z fizyki jądrowej

Post autor: JakimPL »

\(\displaystyle{ E=\Delta mc^2}\)

Obliczamy defekt masy, korzystając z tablic. Potem korzystamy z wiadomości:

\(\displaystyle{ \frac{m}{M}=\frac{N}{N_A}}\)
Zywy19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lut 2009, o 15:55
Płeć: Mężczyzna

2 zadania z fizyki jądrowej

Post autor: Zywy19 »

Ok, ale co to jest N i jakich tablic? Sorki że pytam ale jestem w 3 gim i mam to jako zadanie dodatkowe a nie mielismy tego na lekcji.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

2 zadania z fizyki jądrowej

Post autor: JakimPL »

Potrzebujesz takich rzeczy: masa atomu wodoru, masa atomu helu oraz masa elektronu. Powinny być podane w unitach, należy wszystko przeliczyć na inne jednostki, najlepiej gramy:

Różnica między prawą a lewą stroną jest szukanym defektem masy.

\(\displaystyle{ \frac{m\text{ - masa}}{M \text{ - masa molowa}}=\frac{N \text{ - liczba jąder}}{N_A \text{ - stała Avogadra}}}\)
ODPOWIEDZ